Zo verleng je de levensduur van jouw tuinmeubelen

Het eerste lenteweer van het jaar was dit jaar wel erg vroeg, al in februari konden we even met de lentejas en een zonnebril op ons hoofd buiten van het zonnetje genieten. Nu de eerste lentekriebels weer zijn opgeborreld kunnen veel mensen niet wachten om straks weer optimaal van de échte lente en zomer te kunnen genieten. Om je bruine kleurtje op te kunnen bouwen, met je vrienden te kunnen genieten van een heerlijke barbecue of onder het genot van een lekker drankje lang buiten te blijven op een zwoele zomeravond heb je natuurlijk tuinmeubelen nodig. Ga je nieuwe tuinmeubelen kopen, houd dan rekening met het materiaal zodat je de meubelen goed kunt onderhouden en er zo een stuk langer gebruik van kunt maken. In een tuin opbergbox kun je gemakkelijk alle onderhoudsspullen bewaren. Meer over het onderhoud van tuinmeubelen van verschillende soorten materiaal lees je hier.

 

Onderhoud van metalen tuinmeubelen

Tuinmeubelen zijn in verschillende materialen te verkrijgen, waaronder metaal. Deze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar zijn ook nog eens goed bestand tegen weer en wind. Een win-win situatie dus. Ga wel na van welke metaalsoort de meubelen zijn gemaakt. Gegalvaniseerd metalen meubelen zijn beschermd tegen roesten door een laagje zink en hebben bijna geen onderhoud nodig. Hetzelfde geldt voor gepoedercoate stalen meubelen. Het frame is bedekt met een coating dat vocht en vuil afstoot. Een krasje of beschadiging zou wel een roestplek kunnen worden, dit kun je bijwerken met een lakstift.

 

Onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Kunststof is in principe goed bestand tegen weersinvloeden, maar kunnen na verloop van tijd toch dof en vuil worden. Veel tuinmeubelen zijn gemaakt van kunststof omdat je er super veel kanten mee op kunt en in oneindig veel kleuren leverbaar zijn. Kunststof meubelen kun je het best even behandelen met protector spray, waardoor vocht en vuil minder makkelijk in het materiaal trekt. Maak de meubelen een of twee keer per jaar goed schuin met een mild schoonmaakmiddel en zachte borstel. Ga niet aan de slag met een hogedrukspuit of chemische schoonmaakmiddelen. Voor een extra lange levensduur zet je de meubels in de winter het best binnen of onder een zeil.

 

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Of je nu tuinmeubelen hebt van eikenhout, essenhout, beuken of een andere houtsoort, ze hebben goed onderhoud nodig. Maak je daarom twee keer per jaar goed schoon met een zachte borstel en speciale reiniger. Wrijf de meubels daarna in met een dikke laag olie, het liefst met een borsteltje. Na een kwartiertje intrekken veeg je het laagje olie met een droge doek weg  en jouw meubels zijn weer een half jaar bestand tegen weer en wind.

Geef een reactie