Veilig te werk gaan

Met een beetje geluk mogen wij straks allemaal weer heerlijk de hele dag op een terrasje zitten. Ik wil niet te optimistisch worden, maar daar lijkt het in ieder geval wel op. Ik sprak hier laatst met een aantal oud-collega’s over. Dit betekent namelijk ook dat veel meer banen beschikbaar komen in onder andere de horeca. Zo gaan ook steeds meer jongeren weer aan het werk omdat bedrijven nu ook veel mensen gaan aannemen. Zelf ben ik een lange tijd werkzaam geweest voor een grote transporteur. Wij kregen ook elke zomer een handjevol nieuwe collega’s erbij die wat wilde bijverdienen. Eigenlijk het eerst wat wij hun leerde ging over veiligheid. Veiligheid op de werkvloer is namelijk ontzettend belangrijk, zeker als je bij een transportbedrijf werkt. Eigenlijk zijn wij in het magazijn de hele dag dingen aan het slepen en tillen, en steekwagen zijn dan noodzakelijk.

 

Verplicht gebruik maken van steekwagens

Ook in de horeca maken ze veel gebruik van steekwagens. Grote bestellingen komen altijd binnen op steekwagens, denk bijvoorbeeld maar eens aan kratten drinken en biervaten. In de horeca wordt veel mensen geleerd om ook gebruik te maken van de steekwagens. Toch zijn er altijd een paar krachtpatsers die dit niet willen. Ook bij ons hadden wij altijd een aantal die geen steekwagens wilden gebruiken. Maar als snel leren ze dit af als ze wel erg veel last van hun rug krijgen. Steekwagens vind je in bijna elk bedrijf terug, ze zijn namelijk ontzettend veelzijdig. Zo heb je verschillende soorten steekwagens. Allereerst de meest bekende, een krattensteekwagen. De naam vertelt eigenlijk al waar ze voor dienen. Je hebt ook bouwsteekwagens, deze zijn voor het echt zware tilwerk in de bouw. De wielen zijn vaak ook speciaal afgestemd op de bouw. Ook heb je trapsteekwagens, met deze steekwagens kan je de trap op, en metadorsteekwagens. Met deze kan je een heel groot draagvlak optillen.

 

Gezondheid gaat voorop

Het is belangrijk dat iedereen hun steekwagens ook gebruikt. Ik heb zat mensen door hun rug zien gaan bij op mijn werk omdat ze die dingen niet wilde gebruiken. Uiteraard kan je een goede manier van tillen leren, maar het is vaak toch het handigst om het daarvoor bestemde materiaal te gebruiken. Nu de terrassen straks weer opengaan, en de bedrijven weer op volle toeren gaan draaien, kan iedereen weer dubbel zo hard gaan werken. Als dit ook voor jou geld, probeer dan altijd zo veilig mogelijk te werk gaan, zeker in de horeca. Het is helemaal niet zo stoer als je zelf dat vat bier kan optillen, het is veel stoerder om gezond te blijven werken.

Geef een reactie