Zelf een houten tuindeur maken? Dit zijn de beste tips! 

Ben je aan het klussen in en rondom je huis en tuin, en is je tuindeur wel aan vervanging toe? Dan kun je een mooie houten poortdeur aanschaffen, maar je kunt er natuurlijk ook eentje zelf maken. Ben jij handig en ben je benieuwd of en hoe je een houten tuindeur kunt maken? Lees dan snel verder voor de beste tips! 

 

De voorbereiding 

Zorg er voor dat je zeker weet dat je handig genoeg bent om een houten tuindeur te maken en dat je voor jezelf helder hebt wat er allemaal bij dit project komt kijken. Ben je misschien toch niet handig genoeg? Bestel dan gewoon een houten tuindeur, of besteed het maken van je tuindeur op maat. Zo heb je het snelst en het langst plezier van je mooie, houten tuindeur en voorkom je onnodige extra kosten. Ga je zelf aan de slag? Lees dan snel verder voor de tips die jou op weg helpen bij dit leuke project! 

 

Kies voor het juiste frame

De eerste stap bij het zelf maken van een mooie poortdeur van tuinhout, is het kiezen van het juiste frame. Je kunt gemakkelijk online verschillende deurframes aanschaffen. Zorg er voor dat het een stevig frame met de juiste afmetingen betreft én dat er een slotkast in het deurframe zit. 

 

Kies voor de juiste houtsoort 

Je kunt nu de meest geschikte houtsoort voor je tuindeur gaan uitkiezen. Hierbij spelen twee factoren een rol: 

  1. Duurzaamheid 

Kies bij voorkeur voor een zo duurzaam mogelijke houtsoort die goed bestand is tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Zo heb je zo lang mogelijk plezier van je tuindeur. Een goed voorbeeld is hardhout.. 

 

  1. De houtsoort van de tuinschermen

Staan er al tuinschermen in je tuin? Match dan de houtsoort van de tuindeur met de houtsoort van je tuinschermen zodat het totaal een mooi geheel vormt. 

 

Plaats de planken op de juiste manier in het frame

Zorg ervoor dat je de houten planken verticaal in het frame plaatst. Hierbij kun je zelf bepalen hoeveel afstand je tussen de planken aanhoudt. Wil je een volledig dichte tuindeur realiseren? Houd dan een ruimte van 2 centimeter aan tussen de planken. Zo voorkom je verbuigingen bij uitgezet hout door bijvoorbeeld warmte. 

 

Bedek beide kanten van het frame goed

Heb je één kant van het stalen frame bedekt? Dan kun je aan de slag met de andere kant. Zorg ervoor dat de planken aan deze kant goed over de tussenruimtes van de planken aan de andere kant vallen, zo voorkom je doorkijk de tuin in.

 

Geef een antwoord