Wat zijn underlayment platen?

In het kort kunnen underlayment platen gezien worden als multiplex platen. Deze multiplex platen omvatten messing en een groef wat ervoor zorgt dat het geheel strak tegen of in elkaar gelegd kunnen worden. Verder bestaat underlayment platen uit een aantal kruislings verlijmde fineerplaten die een oneven dimensie hebben. Dit zorgt er onder andere voor dat vocht en/of droogte deze platen niet kunnen beschadigen. Hierdoor zullen ze niet scheuren of een barst krijgen van welke aard dan ook. Doorgaans hebben underlay platen, die voor constructies gebruikt worden, een dikte van 18 mm. 

 

Underlayment platen door de jaren heen

 

Underlayment platen hebben een lange geschiedenis en het geheel begon allemaal in Amerika. In Amerika zijn 80 tot 90 % van de huizen gebouwd op basis van houtskeletbouw. In de twintigste eeuw heeft men de houtschilmachine ontdekt.  Dit heeft ervoor gezorgd dat men vanaf toen dunne platen van hout kon construeren. Dat was het begin van fineerplaten. Fineer wordt toegepast om houten inlegfiguren te maken van uiteenlopende houtsoorten. 

 

Daarnaast is het  ook een gegeven dat fineer ook gebruikt wordt wanneer het gaat om het construeren van goedkope meubel materiaal. Dit wordt gedaan door meubelen te voorzien van een fineerlaag. Er bestaan verschillende soorten underlayment platen die je kunt gebruiken. Enkele aspecten die het verschil uitmaken zijn onder andere de verschillende houtsoorten, hoeveelheid lagen, lijmsoort en de dikte van de verschillende lagen. Al deze aspecten maken dat er een verschil ontstaat in de verschillende typen underlayment platen die er zijn. 

 

De productie van underlayment platen

De productie van underlayment 18mm platen gaat op een speciale manier aan toe. Zo wordt het onder andere voorzien van lijm. Dit kan middels het spuiten of het smeren aan toe gaan. Wanneer het om dunne underlayment platen gaat, wordt er gebruikt gemaakt van lijmvellen. Middels een hoge druk die er op de fineer- en lijmlagen wordt uitgevoerd onder hoge temperatuur, wordt er op een gestructureerde manier gewerkt aan de afronding van de platen. Vervolgens worden de platen op maat gezaagd. 

 

Daarna volgt er een stap waarbij er veer en groef bevestigd wordt. Na dit proces kan men ervoor kiezen om de platen te schuren of een andere vorm van afwerking toe te passen. Het ligt eraan waarvoor ze gebruikt worden en wat de bedoeling is. De productie van underlayment platen zorgt ervoor dat ze uitstekend gebruikt kunnen worden voor wand-, dak- en vloerplaten. In de meeste gevallen komt er nog meer bij kijken wanneer een underlayment plaat bevestigd wordt. Er wordt eraan getimmerd of er wordt gebruik gemaakt van gipsplaat of een alternatief isolatiemateriaal. 

 

Geef een reactie