Maak iets leuk van je tuin!

Heb je een eigen tuin, ga je binnenkort verhuizen/op jezelf wonen en daardoor een tuin, dan is het leuk om een tuin te maken die helemaal bij jou past! Met onderstaande tips maak je van jouw tuin een prachtige tuin op jouw manier!

Geef je tuin wat extra’s

Je kan in je tuin bijvoorbeeld een moestuin aanleggen! Begin met een bezoek aan nabijgelegen moestuinen. Maak een lijst van de groenten die jij en jouw gezin eten. Begin eerst met het telen van deze gewassen. Je kan daarnaast je tuin aanvullen met bijvoorbeeld een douglas veranda. Dit zorgt voor een mooi oogpunt in je tuin! Wanneer je wat extra’s toevoegt in je tuin kan je verschillende elementen toevoegen waardoor je tuin direct er prachtig uitziet!

Water is onmisbaar!

Zowat alle voedingsstoffen die groenten nodig hebben om de oogst te bereiken, worden geleverd via het watersysteem van de plant. Plantenvoeding komt uit de grond en wordt door de plant door water gedragen. Voeg verouderde voedingsrijke compost toe aan de grond en de grond zal zowel goed gedraineerd als vochtvasthoudend zijn. Houd voedingsrijke grond vochtig en je voedt je planten op natuurlijke wijze.

Voorkom ziektes en schimmels in je tuin

In bijna elke tuin zal zich soms een plaag-, ziekte- of milieuprobleem voordoen. Geen paniek; het hoort erbij! Je kan plagen, ziekten of andere problemen vaak bestreiden voordat ze zich van een enkele plant naar de hele tuin verspreiden.

Groeiseizoen

Schat goed in wanneer het gaat vriezen en in welk seizoen je alles kan laten groeien. In de lente en de eerste nachtvorst in de herfst. De tijd daartussen is het natuurlijke groeiseizoen. Als je voor de laatste nachtvorst of na de eerste nachtvorst kweekt, moet je de meeste groenten tegen het weer beschermen. Het beschermen van gewassen tegen schadelijk weer wordt seizoensverlenging genoemd – u verlengt het natuurlijke groeiseizoen. U kunt de datums van de gemiddelde eerste en laatste nachtvorst online vinden, bekijk bijvoorbeeld weersites.

Begin lekker met planten!

Er zijn twee manieren om uw moestuin te laten groeien: van zaden of van transplantaties. Sommige groenten zijn gemakkelijk te starten met zaden die direct in de tuin zijn geplant; andere kunnen het beste binnenshuis worden gestart onder optimale omstandigheden die u niet altijd buitenshuis kunt bereiken. Als je uit transplantaties groeit, kun je zaad in je eigen keuken beginnen of zaailingen kopen in het tuincentrum die door een teler zijn gestart.

 

Geef een reactie