Op weg naar het zuiden

Het zat al een tijd in mijn gedachten: ik wilde in Maastricht wonen. Ik was er een keer naartoe gegaan met mijn moeder voor een weekendje weg. Vanaf het moment dat we de trein uitliepen merkte ik het verschil met het noorden van ons land. Een veel prettigere sfeer: gemoedelijker, vrolijker, zachter. Het deed me aan vakantie denken, aan al het goede dat het zuiden te bieden heeft. Het was een verademing. Terwijl ik boven de rivieren ben opgegroeid en een goede jeugd heb gehad. Je zou dan denken dat je daar dan ook wel blijft. Je kent er alles en dat is vertrouwd. Dat is misschien ook wel de reden dat het nog wel even geduurd heeft, voordat ik de knoop doorhakte. Je geeft niet zomaar op wat je hebt opgebouwd. Maar na ons heerlijke weekend in Maastricht bleef die stad in mijn achterhoofd zitten. Het werd me duidelijk dat het niet zomaar een ingeving was.

Je openstellen voor het nieuwe

Na een aantal jaren was ik er klaar voor. Ik was toe aan een grote verandering in mijn leven. Toen ik me dat realiseerde, kwam vrijwel direct het idee in mij op naar Maastricht te verhuizen. Ik werd helemaal blij van het idee. Zonder dat ik er al een baan had, gaf ik mijn huis en baan in Amsterdam op. Het voelde goed echt in het diepe te springen. Juist even alles loslaten en daardoor je compleet kunnen openstellen voor het nieuwe. Ik huurde er een appartement, richtte die in en ging op zoek naar een baan. Om wat mensen te leren kennen, werd ik lid van een sportclub en schreef ik me in voor verschillende cursussen. Langzaam maar zeker begon mijn nieuwe leven vorm aan te nemen. De energie die vrijkomt als je zo’n keuze maakt en er ook helemaal voor gaat, is heerlijk. Het leven klopte veel meer voor mijn gevoel. En het is fantastisch te ervaren dat je goed zit waar je bent.

Hoe je woning echt jouw plek wordt

Je kan je goed voelen in een stad of dorp, maar het belangrijkste blijft toch hoe je je voelt in je woning. Hoe meer ik Maastricht me eigen maakte, hoe meer mijn appartement echt mijn thuis werd. Zo had ik de gordijnen van de vorige bewoner overgenomen toen ik er ging wonen, maar op een gegeven moment kocht ik nieuwe. Ook maakte ik zelf een nieuwe boekenkast om een mooi plekje in mijn zitkamer te geven aan mijn geliefde boeken. De laatste nieuwe toevoeging die ik heb gedaan in mijn appartement is een nieuwe tv kopen. Ik heb een wat grotere gekocht dan ik eerst had, zodat ik uitgebreid kan genieten van filmavondjes met mijn vrienden. Om een goede video- en audio-ontvangst te hebben, heb ik meteen ook een nieuwe HDMI kabel gekocht. Het digitale signaal is duidelijk een stuk beter dan het analoge. En wie houdt van series en films kijken is dat wel een must! En dat is misschien het belangrijkste verschil dat je merkt wanneer je woning echt jouw plek is geworden: als je oude en nieuwe vrienden er komen en je samen mooie avonden beleefd!

Geef een reactie