Hoorproblemen, wat doe je er tegen?

Bij de een komt het door een slechte omgang met het gehoor, bij de anderen is het een aandoening of komt het door ouderdom, hoorproblemen. Bij de een is het een bekend probleem en zal is er actie ondernomen, terwijl een ander een lange tijd niets door zou kunnen hebben. Een veelvoorkomend probleem gerelateerd aan hoorproblemen is gehoorschade, wat voornamelijk afkomstig is van earphones en koptelefoons. Iedere dag worden deze gebruikt op een te hoog volume, waardoor sommige mensen niet eens meer kunnen horen hoe hard het geluid nu eigenlijk staat. In dit blog zullen we kijken naar de verschillende soorten gehoorproblemen en wat jij kunt doen om gehoorschade te voorkomen!

Verschillende soorten hoorproblemen

Over het algemeen zijn er drie oorzaken van hoorproblemen; gehoorschade, ouderdom of aandoeningen. Waar je bij ouderdom en aandoeningen vrij weinig kunt doen aan de hoorproblemen, is gehoorschade echter wél te voorkomen. 

Er zijn verschillende oplossingen voor de gehoorproblemen. Waar het bij gehoorschade belangrijk is om de oorzaak van de gehoorschade te vermijden, kan er bij ouderdom of aandoeningen aan het gehoor direct worden gekeken naar oplossingen. De audicien kan hier een diagnose stellen, om vervolgens naar een juiste oplossing te zoeken.

Ga langs de audicien!

Wanneer je een afspraak maakt bij de audicien, zullen er verschillende testen worden afgenomen. Er zal onderzoek worden gedaan naar het oor en kijkt de audicien in het oor, waarna je een gehoortest zult doen bij de audicien. Hier worden verschillende geluiden afgespeelt en dien je aan te geven tot an welk punt je het geluid hoort, waarna de test een resultaat geeft. Aan de hand van het resultaat zal er een geschikt hulpmiddel worden gevonden voor het gehoor, zoals een gehoorapparaat in het oor.

Een juist gehoorapparaat voor iedereen

Om het gehoor te stimuleren en een optimaal gebruik te maken van het gehoor, kun je een gehoorapparaat in het oor gaan gebruiken, wanneer de audicien dit aanbeveelt. Een gehoorapparaat in het oor zorgt ervoor dat bepaalde geluiden worden opgevangen, om vervolgens te zenden naar het oor. Het gehoorapparaat in het oor is te gebruiken in verschillende standen, waarmee je bijvoorbeeld ruis of hoge geluiden kunt vermijden. Met een gehoorapparaat in het oor zal je je dus altijd kunnen focussen op de gesprekspartner, waardoor je nooit meer hoge piepen zult horen!

Voorkom gehoorschade!

Nu we hebben gekeken naar de oplossingen bij een slechter gehoor, is het ook goed om nog eens te benadrukken dat je gehoorschade te allen tijde dient te voorkomen. De grootste oorzaak is namelijk het feit dat jongeren hun speakers en earphone sop een veel te hoog volume hebben staan, wat op den duur kan zorgen voor problemen aan het gehoor. Houdt jezelf dus altijd aan het voorgeschreven volume en zorg ervoor dat je niet te lang gebruik maakt van de earphones, zodat je nog lang over een gezond gehoor zult beschikken!

Geef een reactie